Het nieuwe werken

Eeuwenlang werkten we gewoon vanuit huis. Het fenomeen ‘fabriek’ is historisch bezien maar net een eeuw oud. Het bleek in veel gevallen efficiënter het werk op een centrale plaats te verrichten.

Bovendien werden machines steeds groter en pasten niet meer in de privéwerkplaats achter het woonhuis. Het fenomeen ‘kantoor’ is een imitatie van dat denken voor de meer administratieve functies. De noodzakelijke onderlinge afstemming was leidend om bij elkaar in een gebouw te gaan zitten.

Eerst de fiets en later de auto, bus, trein en zelfs het vliegtuig maakten dat werknemers steeds verder van huis gingen werken. Telefoon, webcam, laptop, mailen, maar ook steeds tijdrovender files, dure reiskosten en de enorme fossiele brandstofconsumptie naast een snel rond zich heen grijpende globalisering maken dat – onder druk van de omstandigheden – werkgevers anders gaan denken.

Vooral het hebben van collega’s in andere werelddelen versnelt de noodzaak om te gaan werken op geheel andere manieren dan gebruikelijk was.

Het begon in de jaren negentig met thuiswerk. Maar inmiddels heeft de technologie zich ontwikkeld en kunnen werknemers ook vanuit de tuin of vanaf het vakantieadres of op het strand werken. De techniek maakt het mogelijk dat werknemers in de avonduren of in het weekend werken en donderdagmorgen genieten van vrije tijd.

Bron: Felloo